Actueel

NKC-VO: een kijkje in de keuken van de curriculumontwikkeling

Sander Scholten is docent aardrijkskunde op Het Stedelijk, een ambitieuze middelbare school in Enschede. Hij is onderdeel van de ontwikkelgroep NKC-VO, die wekelijks bijeenkomt om het Nederlands Kennis Curriculum voor het voortgezet onderwijs (NKC-VO) te ontwerpen en onderzoeken. 

Voorbij de muren: een kennisrijke wereldreis door de tijd

“Ik heb net nieuwe dingen geleerd van mijn dochter over dit onderwerp. Echt knap hoeveel ze erover kan vertellen.”, zegt de moeder van een van de leerlingen van basisschool OBS De Wateringe (Hellevoetsluis) bij de thema-afsluiting eind april. Trotse leerkracht en kwaliteitscoördinator Judith Geeratz neemt je mee langs de kennisrijke reis die De Wateringe afgelopen maart en april maakte: het eerste NKC-thema.

Richting Kennisrijk Onderwijs

OBS de Schatgraaf in Arnhem maakte de overstap van methodegebonden werken naar thematisch werken, op basis van het NKC. Harm Gerritsen is kwaliteitscoördinator op De Schatgraaf en vertelt meer over hoe hij en de rest van de school deze transitie hebben meegemaakt.

Ervaringen van een nieuwe NKC-school

Dit schooljaar is Jenaplan IKC Donatushof (Stichting de Linge, Bemmel) gestart als nieuwe NKC-school. NKC-coördinator en stamgroepleider Rian Spitzen schreef het volgende stuk over de eerste week van het eerste NKC-thema dat momenteel op de school wordt onderwezen.

Kennisrijk onderwijs? Zet de leerkracht centraal!

Wupke van der Torren geeft een pleidooi voor het belang van het centraal zetten van de leerkracht als architect van het onderwijs. Alleen dan komen we tot duurzaam kennisrijk onderwijs voor alle leerlingen.

Een kijkje bij NKC-school Drie Koningen

Leerkracht en NKC-coördinator Loes Bus van RK-basisschool De Drie Koningen (De Meern, Utrecht) deelt in dit blog haar praktijkervaringen met het ontwerpen en uitvoeren van het meest recente NKC-thema.