Ga naar de inhoud
Nederlands Kennis Curriculum
  • Home
  • Wat is het NKC?
    • Wat is het NKC?
    • Kijkje in de NKC-School
    • De NKC infosessie
    • Anderen over het NKC
  • Voor wie
    • Voor besturen & stichtingen
    • Kwaliteitsontwikkeling
    • Scholen
    • De klas
    • NKC-netwerk
  • Actueel
    • Blog
    • Inspiratie
  • Contact
    • Contact
    • De NKC infosessie
    • Plan een kennismaking in
  • Infosessie of kennismaking

Inspiratie

nkc_socials

In de nieuwe Tjipcast wordt de dagelijkse praktijk In de nieuwe Tjipcast wordt de dagelijkse praktijk van het Nederlands Kennis Curriculum. Met het NKC kunnen scholen en leerkrachten zelfstandig hun onderwijs vormgeven. Hoe werkt dit in de praktijk? Hoe ga je er als team mee aan de slag? En hoe ziet de dagelijkse uitvoering eruit? Hierover praat Tjip met Wieteke de Wit, leerkracht op de Jan Ligthartschool in Arnhem. Ze is curriculum ontwikkelaar bij het NKC en Alex Koks. Projectleider van het Nederlands Kennis Kenniscurriculum (NKC) bij de School of Education and Society van Academica University of Applied Sciences. Expert op het gebied van curriculum implementatie en ontwikkeling in het PO.Luisteren kan via je favoriete podcast app of youtube!
Weer een week is voorbij en op Basisschool RK basi Weer een week is voorbij en op Basisschool RK basisschool Blink van stichting Wijs - Sterk onderwijs in Utrecht is net de themareeks 'Iedereen hoort erbij' afgerond. Een van de leerkrachten uit groep 4 geeft een kijkje in welke materialen zij heeft gebruikt of met de leerlingen heeft gemaakt dit thema.
Repost van @instajuf_dianeHoe gaaf is dit! Wij Repost van @instajuf_dianeHoe gaaf is dit! Wij bevinden ons elke dag tussen de #planeten!
.
.
.
@nkc_socials #hoogendroog #thematischonderwijs #beleving #basisonderwijs #kennismuur #sterrenstelsels #ruimte #aarde
Hoe geven NKC-scholen door heel Nederland hun them Hoe geven NKC-scholen door heel Nederland hun thematisch onderwijs vorm?Op verschillende NKC-scholen staan deze weken volledig in het teken van thematisch werken. Van groep 1 tot en met groep 8 werken de kinderen gezamenlijk aan bijvoorbeeld ‘In lijn met aarde’, ‘Wijd Verspreid’ of ‘Goed Geregeld’. Thema’s over natuur, geloven, verschillen, rituelen of hoe onze democratische samenleving is vormgegeven. Prachtig om te zien hoe teams deze thema’s gezamenlijk ontwerpen, zowel in de aankleding van de scholen als de inhoudelijke opbouw van de thema’s.Waar zijn de NKC-scholen zoal mee bezig?-	Kinderen verwerken kennis de aangeboden kennis in betekenisvolle producten
-	Er wordt actief gewerkt met kennismuren (in verschillende vormen)
-	Leerlingen gaan op bezoek bij kennismuren in andere klassen
-	Scholen worden ingericht met kennisrijke materialen, passend bij het thema
-	Leerlingen gaan op excursie (om de kennis van het thema toe te passen)Meer voorbeelden zien? Neem een kijkje door de foto’s of op onze inspiratie-pagina: https://nederlandskenniscurriculum.nl/inspiratie-social-feed/#thematischwerken #kennisrijk #curriculum
Hoe ziet een NKC klaslokaal eruit? Hoe richten ler Hoe ziet een NKC klaslokaal eruit? Hoe richten leraren op NKC-scholen hun kennismuur in? Welke materialen gebruiken zij hierbij?Een leraar van @jlsarnhem geeft ons een rondleiding door haar lokaal!
"Bedankt! Wat is lesgeven toch een mooi vak." zegt "Bedankt! Wat is lesgeven toch een mooi vak." zegt @marije.vuylsteke van basisschool de Drie Koningen.“Vijf weken hard gewerkt en veel geleerd. Vandaag de afsluiting van het thema. Op een vol schoolplein.Trots presenteerden de leerlingen van de groepen 7 en 8 dat wat ze geleerd hebben over het slavernijverleden in de West en de Oost. Ook over moderne slavernij.
Middels het voordragen van eigen gedichten, dansen, zingen en mooie zinnen tussendoor.Trots zijn ook wij, de leraren. Om wat de kinderen er allemaal van hebben onthouden. Van de lessen die wij samen zelf hebben gemaakt. De mooie gesprekken die we in de klassen hebben gehad. Ouders en ook opa’s en oma’s gaven aan dat ze veel van hun (klein) kinderen leerden, omdat ze hier vroeger zelf geen lessen over hebben gekregen.Kortom: een heel waardevol thema: Keti Koti van NKC.”
@roelscholman van de Drie Koningen school over zij @roelscholman van de Drie Koningen school over zijn ervaringen met het thema Keti-KotiWe zittten inmiddels in de vierde week van het NKC thema: Keti-Koti. Een ontzettend waardevol thema waar ik met heel veel plezier aan werk. Zowel in de voorbereiding bij het inlezen, het met mijn collega’s maken van de lessen, als in de uitvoering.Met het Nederlands Kennis Curriculum bieden we ambiteus kennisrijk thematisch onderwijs. Binnen het thema verbinden we de kennis uit meerdere disciplines aan elkaar. We brengen de aangeboden kennis samen in rijke toepassingsopdrachten.Het kennisbord met aantekeningen achterin de klas begint aardig vorm te krijgen. Door de studiebijeenkomst over bordwerk ben ik steeds meer gaan tekenen. Het vraagt wat oefening en vooral gewoon doen! De handen zijn nog steeds niet hoe ik het zou willen na 15 keer opnieuw tekenen, maar voor nu tevreden.
Tita Marije (Neervoort) Jongeneel Groepsleerkrach Tita Marije (Neervoort) Jongeneel
Groepsleerkracht bij de @de_fonkelingvleutenTitel: NKC en de kennismuur, een manier van denken.Op de Fonkeling werken wij met het NKC (Nederlands Kennis Curriculum). Samen met collega's ontwerp je lessen. Je krijgt het thema aangereikt met kort en krachtig de deelaspecten die je in je lessen moet verwerken voor de komende 5 weken. De zaakvakken, creatieve vakken en begrijpend lezen zijn gedurende deze periode met elkaar verbonden door het centrale onderwerp.
Om de rode draad vast te houden en om het visueel inzichtelijk te maken, gebruiken wij de kennismuur. Deze groeit gaande weg met de informatie van het thema.
Omdat wij allemaal zelf de lessen ontwerpen, zal elk thema anders uitgewerkt zijn op een andere school die met het NKC werkt. Maar ook binnen de school zelf is elke kennismuur toch net weer iets anders dan die van de parallelklas. Dat is nou precies het mooie aan deze methode: je kan afhankelijk van jouw eigen behoefte of expertise, of die van de klas, bepaalde deelaspecten meer of minder aandacht geven.Op de foto's zie je de kennismuur 'De wereld als batterij' uit groep 4. Een deelaspect bij duurzame energie was 'Windenergie'. Nu heb ik mijn hele leven gewoond bij een windmolen in de achtertuin. Dus natuurlijk vraag ik de molenaars vragen of ik een filmpje voor mijn klas kan maken. En wonder boven wonder stuitte ik tijdens het zoeken op internet bij het maken van de les 'Windenergie' op een filmpje waarbij ikzelf met mijn zusje in de nok van de molen zat! Dat was in 1980, toen de molen gerestaureerd was en de kap op de grond stond. Maar mooi dat ik de klas toch voor de gek kon houden en dat ze geloofden dat ik bovenin de molen zonder hoogtevrees lekker zat te genieten van het zonnetje!Verder lezen? https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7071479523342471168/
Wat maakt werken met het Nederlands Kennis Curricu Wat maakt werken met het Nederlands Kennis Curriculum nou anders dan het werken met reguliere methodes? Amanda Wesseling, leraar van de Drie Koningen, legt uit hoe zij dat ervaart!
Post door @erikadelaarDe afgelopen maanden zijn Post door @erikadelaarDe afgelopen maanden zijn we druk bezig geweest met het NKC thema “Dilemma’s en dwaalsporen” waarin we het uitvoerig hebben gehad over de Eerste en Tweede Wereldoorlog en de strijd in voormalig kolonie Nederlands - Indië.Binnen NKC worden thema’s ontwikkeld door leerkrachten en willen we kennis koppelen aan vaardigheden. Hierbij wordt er ook gekeken binnen de omgeving van school gekeken naar de mogelijkheden.Als ik één hoogtepunt mag toelichten dan is het de “persoonlijke” herdenkingsviering in de plaatselijke kerk, waarin er werd stilgestaan bij het oorlogsmonument.
Ook in de onderbouw kan er worden gewerkt met Kenn Ook in de onderbouw kan er worden gewerkt met Kennisrijke Muren. Van basisschool het Veldhuis deelde @els.albronda.9 deze mooie kennismuur.
Met dank aan @kinnyvanbeurden Dit is de kennismuur Met dank aan @kinnyvanbeurden Dit is de kennismuur van groep 5 op basisschool De Schatgraaf in Arnhem. Bij het geschiedenis thema A6 ‘Wat van ver komt’ hebben we gewerkt vanuit een tijdlijn. De leerlingen waren ontzettend betrokken en konden de museummeester van het WestFries Museum in Hoorn haarfijn uitleggen welke route Willem Barentz voer, waar VOC voor staat en hoe de 80 jarige oorlog tot stand is gekomen. Ontzettend leerzaam!
Leerkracht en NKC-ontwikkelaar @amandawesseling ve Leerkracht en NKC-ontwikkelaar @amandawesseling vertelt in dit filmpje wat volgens haar het NKC nou zo leuk maakt, voor zichzelf en voor haar team.
Op de @stbonifatiusschool vertelt lerares @charlot Op de @stbonifatiusschool vertelt lerares @charlottede.lange: Binnenkort met de klas naar het Grebbeliniebezoekerscentrum om een historisch belangrijke plek te bezoeken. Past bij het NKC-thema over de oorlogen. Ze weten er inmiddels al ontzettend veel van. We lezen veel, maar kijken ook documentaires.
#onderwijs #kennisrijk
Een paar voorbeelden van de kennismuren van het th Een paar voorbeelden van de kennismuren van het thema 'Spannende verbinding' bij de @de_fonkelingvleuten
Op basisschool @kbsblink heeft men het thema 'Zich Op basisschool @kbsblink heeft men het thema 'Zicht op de aarde' afgerond. Schoolleider @merk.michelle schreef daar het volgende over: Bij Wijs - Sterk onderwijs in Utrecht vinden we een stevige kennisbasis voor al onze leerlingen ontzettend belangrijk. Vanuit het Nederlands Kennis Curriculum hebben onze leraren de afgelopen tijd mooie kennisrijke lessen ontworpen en gegeven. Gisteren sloten we ons thema af en presenteerden de kinderen aan hun ouders, opa's en oma's, broertjes en zusjes wat zij geleerd en gemaakt hadden. Dit resulteerde in een school vol mini meesters en juffen die zo ontzettend trots en met plezier vertelden wat zij geleerd hebben dat alle genodigden ook weer wat wijzer de school uitliepen!
Een close reading les over Energiebronnen in groep Een close reading les over Energiebronnen in groep 3-4 binnen het thema 'De wereld als batterij'@de_fonkelingvleuten
Wat een prachtige posters! Op de @stbonifatiusscho Wat een prachtige posters! Op de @stbonifatiusschool Bonifatiusschool kregen de leerlingen tijdens het nkc thema de volgende opdracht: met alle kennis over 1e en 2e wo schrijf je een nieuwsbericht over de Vrede van Versailles en maak je een infographic over de bezetting van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik
Hoe geef jij je kennisbord vorm? Hoe geef jij je kennisbord vorm?
Op de NKC scholen komt geschiedenis echt tot leven Op de NKC scholen komt geschiedenis echt tot leven!
Volg op Instagram

Maak kennis met ons en krijg advies.

Op jouw school aan de slag met het NKC? Plan een kennismakingsgesprek in om alle mogelijkheden te verkennen. Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom het Nederlands Kennis Curriculum? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

KennismakingsgesprekNieuwsbrief

Nederlands Kennis Curriculum

Weteringschans 28
1017 SG, Amsterdam
Nederland

info@nederlandskenniscurriculum.nl

© Nederlands Kennis Curriculum

Privacy PolicyAlgemene voorwaarden
  • Home
  • Wat is het NKC?
    • Wat is het NKC?
    • Kijkje in de NKC-School
    • De NKC infosessie
    • Anderen over het NKC
  • Voor wie
    • Voor besturen & stichtingen
    • Kwaliteitsontwikkeling
    • Scholen
    • De klas
    • NKC-netwerk
  • Actueel
    • Blog
    • Inspiratie
  • Contact
    • Contact
    • De NKC infosessie
    • Plan een kennismaking in
  • Infosessie of kennismaking